Při vaření těstovin v zásadě platí tři základní pravidla.
1. dostatek vody - na 500g těstovin 5 litrů
2. dostatek soli - jeden litr vody 10 - 15 g soli
3. dostatek péče - stále míchat a také zkoušet stupeň uvaření
Dostatečné množství vody zajistí snadné míchání a vaření. Těstoviny se navaří, natahují do sebe vodu, takže z pěti litrů na sáček, do sebe navaří přes jeden litr vody. Proto musí být voda dosti osolená aby těstoviny měli vlastní chuť. Pokud budete připravovat domácí těstoviny kdy solíte samotné těsto pak vodu solte méně. Těstoviny se vkládají do vroucí, předem osolené vody. Z počátku vaření je důležité s těstovinami míchat aby se neslehly a nesvařily se k sobě. Ve druhé fázi vaření pak zkoušejte stupeň uvaření stisknutím, překrojením nebo skousnutím. Údaje na sáčku o délce vaření berte jen jako orientační. Uvařit těstoviny akorát "na zub" je důležité neboť převařené či rozvařené těstoviny jsou pokažené a nebudou už dobré. Jejich střed má být ještě pevný ne však syrový. Je přitom důležité počítat s tím, že než těstoviny scedíte a donesete na stůl bude v nich teplo ještě působit, že prostě "dojdou". Těstoviny se po uvaření scezení a okapání jen lehce omastí olejem či máslem a nesou na stůl. V žádném případě je neproplachujte proudem vody. Proto vařte těstoviny vždy těsně před podáváním.
Zásadní je pro vaření těstovin i jejich kvalita. Těstoviny ze semoliny - tvrdé pšenice jsou pevnější a nerozvaří se tak snadno jako obyčejné nejlevnější.