Je to italský bílý chléb, který je poslední dobou velmi oblíbený nejen v Itálii i jinde ve světě. Dokonce se objevuje v některých supermarketech u nás. V italštině znamená slovo "ciabatta" - pantofel, trepka, či domácí bačkora. Těm se tento chléb podobá velikostí a trochu tvarem. Zpravidla bývá obdélníkový nebo oválný. Je údajně obtížné určit oblast Itálie, kde byla ciabatta poprve připravena a ani jeden receprt není zaručeně jistý. Italští pekaři totiž experimentují a stále tvoří nové varianty. Není prostě důležité jestli první ciabattu pekli u Turína nebo v Lake Como či v Trentinu u Benátek, důležité je, upéci si tento chléb s křupavou kůrkou a pochutnat si na něm.
V zásadě se jedná o chléb z bílé pšeničné mouky (hladké – chlebové) doplněný většinou o olivový olej a vodu, můžete část vody nahradit i lákem z nakládaných oliv a olivy do těsta nasekat nebo jen nakrájet, Výborná je ciabatta s dýňovými nebo piniovými semínky a také třeba s kousky parmské šunky nebo sušených rajčat. Také se ciabatta zadělává mlékem a nese přídomek "latte".