Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BEŠAMEL - bê - chamel


[bešamel]

Bílá základní omáčka z mléka, másla a mouky. Používá se pro přípravu různých omáček, jako pojidlo do směsí zeleniny, při zapékání a podobně. Na přepuštěném másle nebo oleji smažte mouku tak dlouho až ztratí syrovou moučnou vůni. Vytvoříte tak světlou jíšku, kterou pak zalijte studeným mlékem, důkladně rozšlehejte, trochu osolte a přivedete k varu. Za stálého míchání vařte nejméně 20 minut tak, aby vznikla hladká, hustější omáčka. Můžete do ní přidat trochu muškátového květu nebo jiného koření podle toho, pro jaký účel základní bílou omáčku připravujete.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]