Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

UŠELO

Starodávný, magický pokrm původem ještě z předkřesťanské doby se připravoval jako rituální při slavnostech jara. Jeho konzumace člověku zajišťovala ochranu před úrazy a zraněními a další významná ochranná kouzla. Způsobů přípravy je mnoho a velmi se místně různí. nejčastěji se na počátku uvařila hustá polévka ze zeleniny obilovin a kysaného zelí a to zcela bez tuku a do tohoto základu se pak přidávaly jarní byliny a výhonky a následně vejce a popřípadě i slanina či uzené maso. Podle některých receptů se jednalo spíše o hutnou obilnou kaši postupně  doplňovanou bylinami, máslem a podobně.


Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]