Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

AUX FINES HERBES AUX FINES HERBES

[ó fen erbé]
Francouzský název pro směs bylinek nebo též označení pokrmu upraveného na bylinkách.
Související: FINES HERBES

CREME FRAICHE CREME FRAICHE

[krém freš]
Francouzský pojem pro hustou kysanou smetanu - tento výraz se běžně používá po celém světě. Smetana je hustá díky vyššímu obsahu tuku než je u nás běžné.

FINES HERBES FINES HERBES (jemné bylinky)

[fen erbé]
Francouzský výraz pro směs čerstvých bylinek - tradiční součást francouzských receptů, složení bývá rozdílné podle oblastí. V našich krajích se nejčastěji používá petrželová nať, rozmarýn, tymián, majoránka, saturejka, bazalka, libeček, šalvěj, kopr a další . Fines herbes lze koupit i jako sušenou směs s často velmi exotickým složením, které už nepřipomíná bylinky z domácí zahrady, tak jak byl původní pojem vnímán.
Související: AUX FINES HERBES

FLAVONOIDY FLAVONOIDY (bioflavonoidy)

Jsou to různé látky rostlinného původu označované jako antioxidanty. Mají velmi dobrý vliv na náš organismus, zvláště pak na srdce a cévy. Takto se označuje asi 60 látek, někdy jsou zahrnovány pod označení vitamin P. Známé a často zmiňované jsou flavonoidy obsažené ve vínu, v pohance (rutin), v listové zelenině, červené řepě, v plodech ostropestřece, borůvkách, citrusech a podobně.

MUNGO (fazolky mungo)

[mungou]
Drobné fazolky podobné sóje - nejčastěji se nechávají naklíčit a následně se přidávají do mnoha orientálních pokrmů. Nejčastěji je užívá čínská kuchyně
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]