GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA Vepřový bok s kostí naložíme a necháme marinovat do druhého dne. Naložené maso uvaříme do měkka a poté ugrilujem. Podáváme s čerstvým chlebem.
S TVAROHEM A DROBENKOU Poctivý recept podle kterého pekly koláče už naši prapředkové. Lze do něho kombinovat i různé druhy náplní, namočené sušené ovoce a podobně.
ROBI PLÁTEK NA ŽAMPIONECH Pokud dostatečně obilné maso ochutíte a náležitě upravíte, ani vám nebude vadit, že pojídáte pšeničnou a rýžovou bílkovinu. Nejdůležitější je cibulový základ.
SLADKOST Z DÁVNÝCH DOB Starodávné a přitom jednoduché pečivo připravované při slavnostních příležitostech jako Masopust o svátcích a poutích. Je brzy hotové a nebudete stačit smažit.
VZPOMÍNKA NA PRABABIČKY Pravidelná tenčí kolečka z bramborového těsta pečená na sádle lze podávat jako přílohu ale také třeba s povidly a kysanou smetanou jako skvělou lahůdku z dávných dob.
PŘEKVAPENÍ V PODOBĚ PEČENÉ PŠENICE Velmi jednoduchý recept na pšeničné placky vhodné jako samostatný pokrm nebo coby zajímavá a nevšední příloha. Souběžně se nabízí celá řada možností jak placky doplnit či pozměnit.
KŘEHKÁ MÁSLOVÁ LAHŮDKA Tenké plátky pečiva potřené bylinkovým máslem a rozpečené v troubě, případně opečené na pánvi. Skvělé k salátu, polévce ale i ke sklence vína.
SKVĚLÁ VARIANTA NA KLASICKY PEČENÉ KUŘE Oblíbené pečené kuřátko přivoněné směsí bylinek. Nasekaná směs se smíchá s máslem a vetře před pečením pod kůži.
ZAJÍMAVÁ SVAČINKA ČI VEČEŘE Z jednoduchého sýrového těsta připravíte zajímavé pohoštění neboť ho můžete naplnit sýrem, masem, houbami a dalšími dobrotami.
VEPŘOVÁ TROCHU JINAK Velmi jednoduchá příprava se zaručeným výsledkem. Vepřové maso pečené s bylinkami, cibulí a jogurtem, který všechny chutě jaksi uhladí a polepší.
PŘÍJEMNÉ PŘEKVAPENÍ NA TALÍŘI Vařené brambory šťouchané s opečeným celerem a krátce osmahnutým řapíkatým celerem a pórkem. Vše zjemní smetana případně doplní bylinky.
Tato variace na smažený celer je díky opečení základní suroviny s cibulí velice chutná a zajímavá. Může být samostatným pokrmem i zvláštní přílohou k pečeni.
NEBO TAKÉ BOSÁKY ČI DRBÁKY Klasické knedlíky ať už kulaté nebo ve tvaru noků mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu, které jsou patrně při zchlazování ve studené vodě po jejich uvaření.
KŘUPAVÝ CHLÉB Z ITÁLIE Do křupava vypečený chléb s příchutí oliv a bylinek udělá radost velkým i malým. Ideální pro přípravu plněných chlebů. Při přípravě se nabízí možnost různého ochucení těsta.
KLASICKÁ LAHŮDKA NEJEN PRO ORTODOXNÍ PIVAŘE Plátky krkovičky podlité pivem a zvolna pečené s cibulí, anglickou slaninou a česnekem. Pečené maso je tak nasládlé po cibuli a výrazný výpek lehce nahořklý chmelem z piva.