STAROČESKÝ MEDOVNÍK
SLAĎOUČKÝ POKLAD NAŠICH BABIČEK
Velmi populární moučník patří určitě mezi nejstarodávnější recepty, které se dodnes připravují. Tvrdé medové placky promazané obyčejným krémem a povidly se promění ve skvostný dezert.
Postup
V kovové misce nebo kotlíku nejprve v horké vodní lázni šlehejte moučkový cukr s máslem a medem, hned
přidejte ještě vejce. Když všechno vytvoří bílou hustou pěnu vmíchejte hladkou mouku do níž rozmíchejte 1
lžičku jedlé sody.
Vzniklé těsto se hned, ještě teplé, zpracovává na hodně pomoučněném válu z něho rozválejte placku. Z ní
pak dortovým rávkem vykrojte kruh a ten dejte na plech s pečícím papírem a hned s ním do trouby. Ta musí
být předem vyhřátá. Placka se peče krátce, do zlatova při 165 až 170 stupních. Upečené placky nechte
rozložené zchladnout.
Tradiční krém je z moučné kaše a udělejte takto. Do čtvrtlitru studeného mléka vmíchejte dvě polévkové
lžíce hladké mouky a 100 gramů pískového cukru a za stálého míchání uvaříte na kaši. Tu míchejte i po
uvaření důkladně až do zchladnutí. To proto aby se na ní nevytvořil škraloup a v krému nebyly hrudky. Do
kaše v pokojové teplotě postupně, po kouskách, zašlehejte změklé máslo.
Placky pokapejte trochu tuzemským rumem a pak střídavě natřete povidly a krémem. Krémem nakonec
omažte celý dort a důkladně posypte sekanými oříšky. Ideální je nechat medovník do druhého dne proležet
v chladu a teprve když tvrdé placky natáhnou vlhkost a změknou krájejte a neste na stůl.