ŠPÍZ ZE ŠTIKY
SLAVNOSTNÍ KŘUPAVÁ DOBROTA
Je docela jedno jestli tento jednoduchý ale velice elegantní pokrm uděláte ze štiky nebo jiné ryby. Důležitá je kvalita klobásky. Obal z kukuřičné krupice - polenty se vypeče do křupava a úspěch je zaručen.
Postup
Rybí maso nakrájejte na stejnoměrné proužky tak bylo možné nabodnout je na jehlici na dvakrát a dovnitř
vložit kousek kvalitní, voňavé klobásky. Klobáska totiž uvnitř masa splní roli ochucení celého špízu. Rybu
jen osolte doplňte klobáskou a nabodněte na špíz. Pokud bude filet s kůží vězte, že jde snadno propíchnout
ze vnitř ale svrchu je dobré udělat si malý nápich nožem aby se maso zbytečně nedeformovalo.
Připravené špízy obalte v kukuřičné krupici a zvolna pečte ze všech stran na sádle. Pečené špízy pak
vložte do mírně vyhřáté trouby (60 - 80 stupňů) dojít.
Do výpeku v pánvi dejte nakládaný zelený pepř včetně trochy nálevu, šalvěj, bylinkové máslo. Vše nechte
jen kratičce zapěnit. Podávejte na teplém talíři se šťouchanými bramborami, vřelým úsměvem a radostí.