Postup
Na sádle nejprve nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou
cibulovou jíšku. Tu zalijte silným, studeným vývarem a vše důkladně rozšlehejte metlou a přiveďte k varu.
Omáčku vařte zvolna nejméně 20 minut a průběžně ji dolévejte mlékem. Ke konci vaření přidejte trochu
muškátového květu.
V rendlíku si rozpusťte máslo a jím přelijte nastrouhaný křen. Vše pak zalijte smetanou a vmíchejte med.
Tuto směs vložte do omáčky až v její závěrečné části přípravy, tedy těsně před podáváním. Jinak křen ztratí svůj charakter a změní nepříjemně chuť.
Pokud bude křen příliš štiplavý spařte ho krátce vroucí vodou nebo vývarem. V některých krajích se do omáčky přidával také ocet. Křenovku můžete bez obav doplnit i kysanou smetanou, sekanou pažitkou a podobně.