MÁSLOVÉ HOUSTIČKY
VŮNĚ ČERSTVÉHO PEČIVA NA DOSAH
Jemné pečivo, které nadchne i tu nejnáročnější návštěvu. Kynuté těsto s máslem je jednoduché na přípravu a rozličný posyp koření a semínek houstičky příjemně ozvláštní.
Postup
Z teplého mléka, droždí, cukru, soli a trochy mouky ušlehejte základní kvásek. Měl by mít hustotu řídké kaše. Ten zasypte navrchu trochou mouky a přikrytý utěrkou ho nechte v zadělávací míse vzejít.
Během toho rozpusťte máslo a to pak spolu s moukou zapracujte do vzešlého kvásku. Měkké těsto míchejte
a hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje a nakonec i měchačku. Je lepší zapracovat mouku do
těsta postupně, podle toho jak se bude zahušťovat.
Také těsto nechte jednou vykynout a pak ho prohněťte (utužte). Z jeho části vyválejte silnější pramen a ten
nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z každého pak vytvořte dva nebo tři tenké prameny, z nich tvořte
houstičky.
Housky uložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky, kmínem,
případně i hrubozrnnou solí, nechte vykynout a pečete v předehřáté troubě při 180 stupních. Délka pečení
je odvislá od velikosti houstiček.