Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

LASANĚ SE ŠPENÁTEM

TROCHU JINÉ TĚSTOVINY
během dopoledne průměrná cena střední
Pláty suchých těstovin pečené zvolna s podušeným špenátem a sýrovou omáčkou vytvoří krásný harmonický pokrm, kvůli kterému stojí za to strávit hodinu v kuchyni. Hotové lasaně lze doplnit kysanou smetanou či jogurtovým dipem a salátem.
LASANĚ SE ŠPENÁTEM
na 4 větší porce

Suroviny


lasaně suché 500 g
tavený sýr smetanový 150 g
sýr s modrou plísní Niva 120 g
špenát mražený 300 g
mléko 300 ml
cibule 80 g
česnek 30 g
olivový olej 60 ml
sůl 20 g
dýňová semena  
strouhanka  
směs pepřů  

Variace a možnosti

Postup


1

Tavený sýr nechte rozpustit v teplém mléce spolu s nastrouhaným sýrem s modrou plísní. Tím vám vznikne sýrová zapékací omáčka. Pokud se vám bude zdát řídká, můžete ji maličko zahustit strouhankou.

2

Na oleji opečte do zlatova drobně krájenou cibulku, pak přidejte jemně sekaný česnek a následně překrájené špenátové listy. Vše osolte, pomelte lehce pepřem a krátce zaduste.

3

Zapékací nádobu vymažte tukem, vysypte strouhankou a nalijte tenkou vrstvu omáčky. Na ní položte suché pláty lasaní a na ně rozprostřete špenát. Pak položte opět lasaně, přilijte omáčku, vložte špenát a tak dál střídavě vrstvěte suroviny. Suché, tvrdé lasaně můžete podle potřeby rozlomit. Navrch nalijte poslední část omáčky vše zvolna umáčkněte, posypte semínky dýně a přikryté zvolna (140 stupňů) pečte v troubě asi 40 minut. Nakonec můžete teplotu zvýšit a vytvořit křupající vrchní vrstvu těstovin.

4

Během pečení do sebe lasaně natáhnou vlhkost z omáčky a špenátu, na vrchu a případně i po stranách nádoby se vypečou do křupava a pokrm je hotový. Podávejte se salátem a radostí.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]