KŘEPELČÍ VEJCE VE SKLE
LAHŮDKA NEJENOM PRO LABUŽNÍKY
Efektní, i když složitější příprava křepelčích vajec v čiré želatině s řezy sardelky a podávaných na opečených krutonech chleba nebo žemle.
Postup
Práškovou želatinu zvolna rozmíchejte ve vlažné vodě. Na 20 gramů dejte 500 ml vody. Vše trochu osolte a okyselte a ve vodní
lázni želatinu zahřívejte až je čirá. Případnou pěnu na povrch stáhněte sítkem. Pro její přípravu můžete využít také čirý masový
nebo zeleninový vývar.
Křepelčí vejce vařte v mírně osolené vodě, velmi zvolna asi 5 minut. Vkládejte je do studené vody, občas s nimi pohněte s
hlavně nevařte klokotem ale jen za mírného převalování vody. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě.
Do malých mističek, tvořítek vypláchnutých vodou vlijte první , tenkou vrstvu vlažné želatiny želatiny. Pak tvořítka vložte do
lednice a nechte želatinu krátce ztužit. Ideální je aby na vrchu byla ještě trochu lepkavá. V tu chvíli přilijte další vrstvičku želatiny
a do ní položte rozkrojené vejce, řez sardelky a nakládané papriky a kousek petrželové nati. Opět nechte vše zatuhnout v
lednici a teprve potom přilijte další část želatiny tak, aby se vše vnořilo do "skla" tedy rosolu.
Z posekané sardelky, pomazánkového másla, hořčice, nasekané steriilované papriky a petrželky vymíchejte pomazánku a
nechte ji vychladit v lednici..
Před podáváním vykrájejte z chleba nebo žemle kousky velikosti tvořítek se želatinou. Jednotlivé krutony opečete na sucho na
pánvi či v troubě. Po jejich ochladnutí je pomažte sardelovou pomazánkou a avrch okrášlete křepelčím vajíčkem v želatině.