Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KŘEPELČÍ VEJCE VE SKLE

LAHŮDKA NEJENOM PRO LABUŽNÍKY
na druhý den vyšší cena vysoká
Efektní, i když složitější příprava křepelčích vajec v čiré želatině s řezy sardelky a podávaných na opečených krutonech chleba nebo žemle.
KŘEPELČÍ VEJCE VE SKLE
na čtyři porce

Suroviny


křepelčí vejce 12 ks
sardelky řezy 40 g
pomazánkové máslo 100 g
želatina 20 g
nakládané papriky sladkokyselé 40 g
hořčice dijonská 20 g
chléb toastový nebo pečivo  
petrželová nať  
ocet  
sůl  

Variace a možnosti

Samozřejmě, že můžete připravit jenom sardelkovou pomazánku a tu pak okrášlit vařeným křepelčím vejcem, sterilovanou zeleninou, pažitkou, spařenými nitkami pórku a podobně.

Postup


1

Práškovou želatinu zvolna rozmíchejte ve vlažné vodě. Na 20 gramů dejte 500 ml vody. Vše trochu osolte a okyselte a ve vodní lázni želatinu zahřívejte až je čirá. Případnou pěnu na povrch stáhněte sítkem. Pro její přípravu můžete využít také čirý masový nebo zeleninový vývar.

2

Křepelčí vejce vařte v mírně osolené vodě, velmi zvolna asi 5 minut. Vkládejte je do studené vody, občas s nimi pohněte s hlavně nevařte klokotem ale jen za mírného převalování vody. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě.

3

Do malých mističek, tvořítek vypláchnutých vodou vlijte první , tenkou vrstvu vlažné želatiny želatiny. Pak tvořítka vložte do lednice a nechte želatinu krátce ztužit. Ideální je aby na vrchu byla ještě trochu lepkavá. V tu chvíli přilijte další vrstvičku želatiny a do ní položte rozkrojené vejce, řez sardelky a nakládané papriky a kousek petrželové nati. Opět nechte vše zatuhnout v lednici a teprve potom přilijte další část želatiny tak, aby se vše vnořilo do "skla" tedy rosolu.

4

Z posekané sardelky, pomazánkového másla, hořčice, nasekané steriilované papriky a petrželky vymíchejte pomazánku a nechte ji vychladit v lednici..

5

Před podáváním vykrájejte z chleba nebo žemle kousky velikosti tvořítek se želatinou. Jednotlivé krutony opečete na sucho na pánvi či v troubě. Po jejich ochladnutí je pomažte sardelovou pomazánkou a avrch okrášlete křepelčím vajíčkem v želatině.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]