Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KOLENO NA PIVĚ

LAHŮDKOVÁ ZÁLEŽITOST
během dopoledne průměrná cena střední
Speciálně upravené rolované koleno dopečené na černém pivě a medu potěší nejenom milovníky tradiční české kuchyně.
KOLENO NA PIVĚ
Pro 4 hladové

Suroviny


vepřové koleno 1000 g
uzené maso bok 300 g
česnek 30 g
pivo černý ležák 500 ml
med včelí 70 g
bramborový škrob lžíce 25 g
sůl 30 g
kmín drcený  

Variace a možnosti

Zkuste připravit šťávu ke kolenu spolu s opečenou kořenovou zeleninou a cibulí nakrájenou na úhledné proužky, popřípadě vše doplnit ještě divokým kořením.

Postup


1

Vepřové koleno zbavte kostí a to tak, že podélně proříznete kůži v místě, kde cítíte pod kůží kost. Potom kůži i s masem postupně odřezávejte od kostí. Vykostěné koleno položte kůží na podložku a jednotlivé svaly prořežte tak, aby pokryly pokud možno rovnoměrně celou plochu kůže. Přitom seřízněte větší kousky svaloviny.

2

Odřezky a uzený bok rozsekejte s trochou vody, solí, drceným kmínem a trochou prolisovaného česneku ve strojku. Tím vznikne spojovací fáš, která pak celou roládu drží pohromadě.

3

Plát z kolene osolte a okmínujte a namočenou rukou na něho roztlačte připravenou sekanou hmotu. Do jednoho kolene stačí dát 250 – 300g spojovací fáše. Potom sviňte koleno do válce, tak aby kůže byla navrchu a následně ho zaviňte do pásu alobalu. Nejlepší je silnější fólie, do níž můžete maso důkladně utáhnout. Na obou stranách pak alobal pevně stočte a konce zatlačte dovnitř. Tím rolka zpěvní.

4

Svinuté koleno vložte do pečicí nádoby a podlijte ho trochu vodou a zvolna ho duste či pečte při teplotě do 130 stupňů hodinu a půl. Také můžete koleno velmi zvolna vařit ve vodě v hrnci. Ideální je nechat pak maso stále ještě zabalené zvolna dojít ve vypnuté troubě dalších 15 - 20 minut ale i hodinu. Teprve potom koleno uvolněte z alobalu. Mělo by po rozbalení držet tvar a být téměř měkké.

5

Před závěrečným dopečením měkkou kůži na kolenu můžete nakrájet na proužky či čtverečky, případně na porce. Mezi tím si rozehřejte troubu na 200 stupňů. Z výpeku či vydušeniny a také šťávy, která při vybalování kolen vytéká, si připravte zapékací omáčku. Přidejte černé pivo a vše odvařte, aby šťávy bylo tak akorát. Nakonec omáčku zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě a přidejte med. Počítejte s tím, že med vám šťávu zředí. Koleno přelijte a deset minut nebo čtvrt hodinu dopékejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]