Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JAPONSKÝ SALÁT

NEVŠEDNÍ TĚSTOVINOVÝ SALÁT
do hodiny průměrná cena střední
Svěží salát z rýžových těstovin, spařené zeleniny a mořských řas, který můžete doplnit rybím masem, dary moře a podobně.
JAPONSKÝ SALÁT
6 porcí

Suroviny


rýžové těstoviny 400 g
mrkev 70 g
celer 70 g
pórek 40 g
mořské řasy hijiki 30 g
sůl mořská  
ocet rýžový (jablečný)  
limetka 1 ks
olej sezamový / dýňový  

Variace a možnosti

Tento salát můžete doplnit krevetkami, krájenými krabími tyčinkami, kostičkami osmažené cukety i kousky pečené ryby - jak libo.

Postup


1

Rýžové těstoviny uvařte v dostatečně slané vodě, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Poté je promíchejte s trochou octa a oleje, lehce osolte a nechte v lednici prochladit.

2

Mořské řasy nejprve na 20 minut namočte a pak asi patnáct minut pozvolna vařte v osolené vodě. Uvařené sceďte a nechte okapat, případně je překrájejte. (Na fotografii jsou řasy "hijiki" ale můžete použít i jiné: kombu, mekabu, mořskou kapustu, irský mech ap.)

3

Mrkev a celer nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky a spařte je vroucí vodou. Asi po dvou minutách vodu slijte a zeleninu propláchněte studenou vodou. Nakonec ji zakapejte limetkovou šťávou

4

Na závěr promíchejte rýžové těstoviny, zeleninu i vařené řasy, salát doplňte jemně krájenými nitkami pórku, dochuťte octem, limetkou a sezamovým či dýňovým olejem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]