JAPONSKÝ SALÁT
NEVŠEDNÍ TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Svěží salát z rýžových těstovin, spařené zeleniny a mořských řas, který můžete doplnit rybím masem, dary moře a podobně.
Postup
Rýžové těstoviny uvařte v dostatečně slané vodě, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Poté je promíchejte s trochou octa a oleje, lehce osolte a nechte v lednici prochladit.
Mořské řasy nejprve na 20 minut namočte a pak asi patnáct minut pozvolna vařte v osolené vodě. Uvařené
sceďte a nechte okapat, případně je překrájejte. (Na fotografii jsou řasy "hijiki" ale můžete použít i jiné: kombu, mekabu, mořskou kapustu, irský mech ap.)
Mrkev a celer nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky a spařte je vroucí vodou. Asi po dvou
minutách vodu slijte a zeleninu propláchněte studenou vodou. Nakonec ji zakapejte limetkovou šťávou
Na závěr promíchejte rýžové těstoviny, zeleninu i vařené řasy, salát doplňte jemně krájenými nitkami pórku,
dochuťte octem, limetkou a sezamovým či dýňovým olejem.