HUMMUS
INSPIRACE ARABSKOU KUCHYNÍ
I když název tohoto tradičního pokrmu z arabské kuchyně nevzbuzuje žádoucí očekávání, je pomazánka z vařené cizrny velmi zajímavou a chutnou alternativou pro stylové pohoštění či zdravou večeři.
Postup
Cizrnu dobře propláchněte a nechte v dostatečném množství vody den dopředu nabobtnat.
Namáčecí vodu slijte a v čisté vodě luštěninu zvolna vařte do změknutí. Do vody můžete přidat čerstvou
nebo sušenou saturejku případně řapíky z petrželky. Uvařenou cizrnu sceďte, část vody z vaření si
ponechte stranou.
Prochladlou cizrnu vložte do mixéru a rozsekejte ji na hladkou kaši. Při mixování případně dolijte trochu vody
a také další součásti k ochucení. Sezamovou pastu (TAHINA v prodejnách zdravé výživy), sůl, citronovou
šťávu a prolisovaný česnek a část olivového oleje.
Petrželovou nať a lístky máty nasekejte na jemno a v míchejte je na závěr přípravy. Vzniklou pomazánku
nechte důkladně prochladit v lednici a podávejte ji stylově z rozpečeným chlebem PITA. Hummus se na
povrchu pokapává olivovým olejem a zdobí lístky bylinek.