Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

HUMMUS

INSPIRACE ARABSKOU KUCHYNÍ
na druhý den levný pokrm jednoduchá
I když název tohoto tradičního pokrmu z arabské kuchyně nevzbuzuje žádoucí očekávání, je pomazánka z vařené cizrny velmi zajímavou a chutnou alternativou pro stylové pohoštění či zdravou večeři.
HUMMUS
na 6 porcí

Suroviny


cizrna 300 g
sezamové semínko pasta 60 g
citronová šťáva z jednoho citronu 50 ml
česnek 30 g
olivový olej extra virgin 60 ml
sůl  
petržel  
máta  
saturejka  

Variace a možnosti

Velmi rád kombinuji cizrnovou pastu s kysanou smetanou. Někomu vyhovuje pokapat pomazánku štiplavým olejem s chilli. Smetanou zjemněný hummus můžete požít i jako studenou omáčku, dip k salátu či grilované zelenině.

Postup


1

Cizrnu dobře propláchněte a nechte v dostatečném množství vody den dopředu nabobtnat.

2

Namáčecí vodu slijte a v čisté vodě luštěninu zvolna vařte do změknutí. Do vody můžete přidat čerstvou nebo sušenou saturejku případně řapíky z petrželky. Uvařenou cizrnu sceďte, část vody z vaření si ponechte stranou.

3

Prochladlou cizrnu vložte do mixéru a rozsekejte ji na hladkou kaši. Při mixování případně dolijte trochu vody a také další součásti k ochucení. Sezamovou pastu (TAHINA v prodejnách zdravé výživy), sůl, citronovou šťávu a prolisovaný česnek a část olivového oleje.

4

Petrželovou nať a lístky máty nasekejte na jemno a v míchejte je na závěr přípravy. Vzniklou pomazánku nechte důkladně prochladit v lednici a podávejte ji stylově z rozpečeným chlebem PITA. Hummus se na povrchu pokapává olivovým olejem a zdobí lístky bylinek.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]