Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

HRSTKOVÁ POLÉVKA

NA POSILNĚNOU MALÝM I VELKÝM
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Starodávná polévka, která může mít celou řadu variací a doplňků, podle toho co je zrovna po ruce. Její název vlastně postihuje i recept, od každého hrst či dvě a pěkně zvolna vše uvařit.
HRSTKOVÁ POLÉVKA
na 6 porcí

Suroviny


kořenová zelenina 300 g
brambory oškrábané syrové 300 g
hrách předvařený 100 g
cibule 70 g
ječné krupky vločky nebo perličky 50 g
ovesné vločky 50 g
česnek 20 g
sůl 12 g
sádlo nebo olej 40 g
majoránka  
kmín drcený  

Variace a možnosti

Je pochopitelné, že do polévky můžete přidat různou zeleninu, například pórek, brokolici, kapustu a podobně a také ji polepší nasekaná nať cibule, libečku, petržele atd. V případě, že nemáte předvařený hrách nebo jinou luštěninu je nutné ji den předem namočit a pak zvlášť uvařit a nakonec včetně vývaru vložit do polévky.

Postup


1

Kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky nebo plátky krátce osmahněte na tuku, přisypte trochu drceného kmínu, pak ještě chvilku osmahněte cibuli a nasekaný česnek.

2

Když zeleninový základ zavoní přilijte vodu a přidejte drobně pokrájené brambory, osolte a přiveďte polévku k varu. Po chvilce vaření přidejte krupky, předvařený hrách nebo čočku a ovesné vločky.

3

Za občasného míchání polévku zvolna vařte asi 15 minut a poté nechte pod poklicí ještě další čtvrthodinku dojít. Na konec rozemněte do polévky majoránku a podávejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]