HRSTKOVÁ POLÉVKA
NA POSILNĚNOU MALÝM I VELKÝM
Starodávná polévka, která může mít celou řadu variací a doplňků, podle toho co je zrovna po ruce. Její název vlastně postihuje i recept, od každého hrst či dvě a pěkně zvolna vše uvařit.
na 6 porcí
Suroviny
Variace a možnosti
Je pochopitelné, že do polévky můžete přidat různou zeleninu, například pórek, brokolici, kapustu a
podobně a také ji polepší nasekaná nať cibule, libečku, petržele atd. V případě, že nemáte předvařený
hrách nebo jinou luštěninu je nutné ji den předem namočit a pak zvlášť uvařit a nakonec včetně vývaru
vložit do polévky.
Postup
Kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky nebo plátky krátce osmahněte na tuku, přisypte trochu
drceného kmínu, pak ještě chvilku osmahněte cibuli a nasekaný česnek.
Když zeleninový základ zavoní přilijte vodu a přidejte drobně pokrájené brambory, osolte a přiveďte polévku
k varu. Po chvilce vaření přidejte krupky, předvařený hrách nebo čočku a ovesné vločky.
Za občasného míchání polévku zvolna vařte asi 15 minut a poté nechte pod poklicí ještě další čtvrthodinku
dojít. Na konec rozemněte do polévky majoránku a podávejte.