Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

HOVĚZÍ GULÁŠ

KLASICKÝ, POCTIVÝ GULÁŠ Z KLIŽKY
do hodiny průměrná cena střední
Jednoduchá základní receptura na hovězí guláš zahuštěný chlebem. Z tohoto receptu lze odvodit několik dalších gulášů.
HOVĚZÍ GULÁŠ
na 4 porce

Suroviny


hovězí kližka 600 g
cibule 250 g
sádlo 120 g
rajčatový protlak 50 g
paprika mletá 25 g
česnek 30 g
sůl 20 g
kmín drcený  
pepř černý  
chléb střídka 200 g
majoránka  

Variace a možnosti

Guláš a to ať z hovězího, vepřového či zvěřiny můžete v závěrečné fázi přípravy velmi snadno upravit doplněním některých surovin či jejich směsí. Je dobré je vždy krátce tepelně opracovat, osmahnout či podusit. Přidáním na másle podušených sterilovaných okurek - ZNOJEMSKÝ, opečených párečků - DEBRECÍNSKÝ, opečených brambor a paprik - MAĎARSKÝ, a tak podobně.

Postup


1

Hovězí kližku nakrájejte na stejnoměrné kostky a maso důkladně promněte se solí a prolisovaným česnekem a trochou mletého pepře.

2

Na sádle opékejte cibuli nakrájenou na hrubší, stejnoměrné kousky. Během opékání přidejte k cibuli drcený kmín. Cibulí je nutné průběžně míchat a opéci jí do červeno hněda. Pozor aby se nespálila. V poslední fázi opékání přisypte nejprve papriku, rychle ji rozmíchejte v tuku, pak vložte protlak, jen kratičce ho osmahněte a základ zalijte vodou nebo lépe vývarem.

3

Do základu vložte nakrájenou a ochucenou kližku, lehce osolte a vše zvolna duste pod poklicí. Maso by mělo být jen zpola ponořené do tekutiny. Čím pomaleji bude dušení probíhat, tím bude maso šťavnatější. Občas guláš podlijte a promíchejte. Pro pozvolné dušení lze využít i tlakový hrnec nastavený na šetrné vaření.

4

Když je maso měkké (ne rozvařené, že se rozpadá), dolijte vývar a dílo zasypejte rozdrobenou chlebovou střídkou. Ta se během krátkého provaření a po chvíli odstavení rozmočí a přirozeně guláš zahustí. V této fázi přidejte do guláše rozemnutou majoránku.

5

Záleží na vás jak chcete mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen lehce nebo vůbec a není třeba ho cedit. Pochopitelně že můžete použít k zahuštění jíšku. V tom případě maso vyjměte a pak vydušeninu zahustěte a nejméně 20 minut mouku v pokrmu provařte.

6

Velice rád zahušťuji guláš i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Pro ty, kdo vyznávají ostrý guláš doporučuji přidat trochu pálivé papriky a do dušeniny vložit jednu či dvě sušené papričky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]