HOVĚZÍ GULÁŠ
KLASICKÝ, POCTIVÝ GULÁŠ Z KLIŽKY
Jednoduchá základní receptura na hovězí guláš zahuštěný chlebem. Z tohoto receptu lze odvodit několik dalších gulášů.
na 4 porce
Suroviny
Variace a možnosti
Guláš a to ať z hovězího, vepřového či zvěřiny můžete v závěrečné fázi přípravy velmi snadno upravit doplněním některých surovin či jejich směsí. Je dobré je vždy krátce tepelně opracovat, osmahnout či podusit. Přidáním na másle podušených sterilovaných okurek - ZNOJEMSKÝ, opečených párečků - DEBRECÍNSKÝ, opečených brambor a paprik - MAĎARSKÝ, a tak podobně.
Postup
Hovězí kližku nakrájejte na stejnoměrné kostky a maso důkladně promněte se solí a prolisovaným česnekem
a trochou mletého pepře.
Na sádle opékejte cibuli nakrájenou na hrubší, stejnoměrné kousky. Během opékání přidejte k cibuli drcený
kmín. Cibulí je nutné průběžně míchat a opéci jí do červeno hněda. Pozor aby se nespálila. V poslední fázi
opékání přisypte nejprve papriku, rychle ji rozmíchejte v tuku, pak vložte protlak, jen kratičce ho osmahněte
a základ zalijte vodou nebo lépe vývarem.
Do základu vložte nakrájenou a ochucenou kližku, lehce osolte a vše zvolna duste pod poklicí. Maso by
mělo být jen zpola ponořené do tekutiny. Čím pomaleji bude dušení probíhat, tím bude maso šťavnatější.
Občas guláš podlijte a promíchejte. Pro pozvolné dušení lze využít i tlakový hrnec nastavený na šetrné
vaření.
Když je maso měkké (ne rozvařené, že se rozpadá), dolijte vývar a dílo zasypejte rozdrobenou chlebovou
střídkou. Ta se během krátkého provaření a po chvíli odstavení rozmočí a přirozeně guláš zahustí. V této
fázi přidejte do guláše rozemnutou majoránku.
Záleží na vás jak chcete mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen
lehce nebo vůbec a není třeba ho cedit. Pochopitelně že můžete použít k zahuštění jíšku. V tom případě
maso vyjměte a pak vydušeninu zahustěte a nejméně 20 minut mouku v pokrmu provařte.
Velice rád zahušťuji guláš i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Pro ty, kdo vyznávají
ostrý guláš doporučuji přidat trochu pálivé papriky a do dušeniny vložit jednu či dvě sušené papričky.