Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

CIZRNOVÁ KRÉMOVÁ

POLÉVKA KTERÁ NASYTÍ I POTĚŠÍ
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Jemná luštěninová polévka s vůní smažené cibulky a česneku zahuštěná samotnou cizrnou a ovesnými vločkami.
CIZRNOVÁ KRÉMOVÁ
na 4 porce

Suroviny


cizrna 400 g
cibule 100 g
česnek 30 g
šlehačka 33% 150 ml
ovesné vločky rozsekané 40 g
sůl 15 g
olej olivový i jiný 40 ml
bylinky směs provensáslké  

Variace a možnosti

Stejným způsobem můžete pochopitelně připravit i polévku fazolovou nebo hrachovou. Chcete-li mít polévku bezlepkovou pak zahuštění proveďte pomocí kukuřičné krupice - polenty.

Postup


1

Cizrnu den předem propláchněte a pak namočte do studené vody. Druhý den namáčecí vodu slijte a luštěninu vařte ve vodě s trochou bylinek. Mohou být jak čerstvé tak i sušené. Dobrá na zmírnění nadýmavosti je saturejka.

2

Uvařenou luštěninu chvíli zchlaďte, trochu cizrny si nechte stranou a poté ji i se zbývající vodou z vaření rozmixujte dohladka, osolte ji a pak teprve přilijte smetanu.

3

Zvlášť v rendlíku či na pánvi opékejte na oleji dozlatova cibulku. V poslední fázi přidejte drobně nasekaný česnek a po chvilce i jemné ovesné vločky. Vše krátce na mírném ohni restujte. Těsně před tím, než vše vložíte do polévky přidejte na chvilku zahřát posekané bylinky. Polévku jen krátce převařte a nechte pod poklicí deset minut dojít.

4

Na pánvi, nejlépe s nepřilnavým dnem nejprve zahřívejte a pak opékejte vařenou cizrnu do křupava a vkládejte ji do hotové polévky namísto tradičního opečeného chleba.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]