Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BYLINKOVÉ ŠÁTEČKY

ZAJÍMAVÁ SVAČINKA ČI VEČEŘE
do hodiny levný pokrm střední
Z jednoduchého sýrového těsta připravíte zajímavé pohoštění neboť ho můžete naplnit sýrem, masem, houbami a dalšími dobrotami.
BYLINKOVÉ ŠÁTEČKY
na 6 porcí

Suroviny


mouka pšeničná celozrnná nebo polohrubá běžná 200 g
sádlo 150 g
sýr cihla 150 g
vejce 2 ks
sýr balkánského typu 200 g
bylinky směs čerstvé  
sůl  
sezamové semínko  
lněné semínko  
sůl mořská hrubá na posyp  
vejce na potření  

Variace a možnosti

Samozřejmě se nabízí mnoho variant na různé náplně, například houbová míchanice s vejci, z kysaného zelí a slaniny nebo můžete vyzkoušet i výrazný kozí sýr s bylinami či kořením popřípadě česnekem.

Postup


1

Z mouky, vajec, jemně nastrouhaného sýra a sádla vypracujte pevné, pružné těsto. Podle potřeby ho případně dohustěte moukou a nechte asi dvacet minut uzrát zabalené v mikroténu.

2

Do misky vložte nasekanou směs bylinek (petrželovou nať, rozmarýn, tymián, šalvej ap.) přidejte maličko oleje a bylinky v něm chvíli třete nejlépe dřevěnou či keramickou paličkou. Pak přidejte rozdrobený či nastrouhaný balkánský sýr a vše promíchejte. Podle charakteru sýra případně přidejte lžičku škrobové moučky aby náplň při pečení nevytékala.

3

Sýrové těsto rozválejte na plát asi dva nejvíce tři milimetry silný. Rádlem ho rozřežte na čtverce, do středu každého z nich vložte část náplně. Pak cípy čtverce stáhněte ke středu smáčkněte je k sobě a vzniklý šáteček vložte na plech pokrytý pečicím papírem.

4

Připravené šátečky potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a seminky a pečete v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi patnáct minut. Záleží na velikosti šátečků.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]