BYLINKOVÉ ŠÁTEČKY
ZAJÍMAVÁ SVAČINKA ČI VEČEŘE
Z jednoduchého sýrového těsta připravíte zajímavé pohoštění neboť ho můžete naplnit sýrem, masem, houbami a dalšími dobrotami.
Postup
Z mouky, vajec, jemně nastrouhaného sýra a sádla vypracujte pevné, pružné těsto. Podle potřeby ho
případně dohustěte moukou a nechte asi dvacet minut uzrát zabalené v mikroténu.
Do misky vložte nasekanou směs bylinek (petrželovou nať, rozmarýn, tymián, šalvej ap.) přidejte maličko
oleje a bylinky v něm chvíli třete nejlépe dřevěnou či keramickou paličkou. Pak přidejte rozdrobený či
nastrouhaný balkánský sýr a vše promíchejte. Podle charakteru sýra případně přidejte lžičku škrobové
moučky aby náplň při pečení nevytékala.
Sýrové těsto rozválejte na plát asi dva nejvíce tři milimetry silný. Rádlem ho rozřežte na čtverce, do středu
každého z nich vložte část náplně. Pak cípy čtverce stáhněte ke středu smáčkněte je k sobě a vzniklý
šáteček vložte na plech pokrytý pečicím papírem.
Připravené šátečky potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a seminky a pečete v předehřáté
troubě při teplotě 180 stupňů asi patnáct minut. Záleží na velikosti šátečků.