Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BOLOŇSKÉ ŠPAGETY

JEDNODUCHÉ A VÝBORNÉ
do hodiny průměrná cena jednoduchá
Správná boloňská omáčka chce své, ale pokud jí věnujete náležitou pozornost povýší nejenom špagety na roveň lahůdky.
BOLOŇSKÉ ŠPAGETY
na 4 porce

Suroviny


špagety 400 g
olivový olej 50 ml
mleté maso směs hovězí a vepřové 200 g
anglická slanina 100 g
cibule 60 g
česnek 25 g
kořenová zelenina celer a mrkev 130 g
drcená rajčata případně čerstvá loupaná 200 g
rajčatový protlak 50 g
víno červené 150 ml
sůl mořská 20 g
oregano nebo majoránka  
muškátový oříšek  
pepř černý  
parmazán nebo jiný tvrdý sýr 50 g

Variace a možnosti

Docela snadno můžete udělat i variantu pro vegetariány, když mleté maso a slaninu nahradíte vařeným sójovým granulátem nebo strouhaným tofu a podobně. Také můžete připravit boloňskou s houbami i jinak.

Postup


1

Na oleji opékejte nejprve cibuli, když změkne přidejte k ní na kostičky krájenou slaninu a nastrouhanou nebo jemně krájenou kořenovou zeleninu. Opékejte až cibule a celer zavoní a slanina se rozškvaří. Přidejte prolisovaný česnek a vzápětí mleté maso. Dál vše opékejte nejlépe na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem. I když maso pustí šťávu dál vše míchejte a opékejte až se vydusí tuk a maso se osmahne.

2

Do opečené přidejte protlak a krátce ho zasmahněte pak přidejte víno, drcená rajčata a sůl. Vše zvolna duste za občasného míchání, případně dolijte trochou vody až je maso měkké (10 - 15 minut). Dušená směs by měla být přirozeně zahoustlá, popřípadě ji odvařte do zahoustnutí. Až na závěr do ní přidejte koření tedy mletý muškátový oříšek a oregano nebo majoránku a lehce pomelte pepřem.

3

Špagety vařte v dostatečně osolené vodě. Stále s nimi míchejte a když jsou ještě lehce nedovařené je sceďte, promíchejte s trochou olivového oleje nebo másla a neste na stůl. Přiložte k nim boloňskou omáčku, nastrouhaný sýr a přání dobré chuti.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]