Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Rada

REDUKOVÁNÍ - REDUKCE

Často slýchám že se něco při vaření redukuje, nebo se používá tak zvaná redukce. Co to znamená?

Termín redukovat znamená česky pro kuchaře odvařit čili zmenšit obsah nějaké tekutiny. Při vaření či dušení se odpařuje voda a tím dochází k zesilováníi chuťových a dalších látek v pokrmu. To se využívá v nejrůznějších případech jak pro dušeniny, zvýraznění chuti šťáv a omáček ale také k zahuštění pokrmu nebo jeho součástí. Redukce pak znamená v gastronomii silný či zesílený odvar či vývar. Například - silná redukce hovězího bujónu - redukce ze sušených hub - redukce z lesního ovoce a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]