Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

VELIKONOČNÍ MAZANEC

KLASICKÝ RECEPT NAŠICH BABIČEK
během dopoledne průměrná cena střední
Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
z půl kilogramu mouky

Suroviny


mouka pšeničná polohrubá 500 g
cukr krupice 70 g
máslo 70 g
žloutek 5 ks
mléko 70 ml
cukr vanilinový 2 sáčky 40 g
cironová kůra z jednoho plodu  
droždí čerstvé 40 g
rozinky 50 g
mandle 50 g
sůl 5 g
vejce na potření  

Variace a možnosti

Do těsta na mazance můžete přidat trochu rumu a spolu s rozinkami přidat i na drobné kousky nakrájené kandované či sušené ovoce.

Postup


1

Do rozehřátého mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, trochu mouky a vše důkladně promíchejte. navrch zasypte trochou mouky a vzniklý kvásek nechte přikrytý vzejít.

2

Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte cukr, vanilínový cukr a žloutky. Štehejte tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna, do ní přidejte citronovou kůru.

3

Vzešlý kvásek vmíchejte do ušlehané hmoty a postupně přidávejte mouku. Raději si udělejte nejprve řidší těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.

4

Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance potřete rozšleným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.

5

Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních 35 - 40 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení, že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.
Diskuze na téma "VELIKONOČNÍ MAZANEC"

Celkem komentářů: 1

pozor !! 24.09.2013, 02:53:35

do kvasku rozhodne nepridavejte sul ! …. tento postup uvadeny v bodu cislo jedna je naprosto chybny …

Přidat nový komentář k receptu "VELIKONOČNÍ MAZANEC"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE
AntiSpam ochrana » součet čísel (1+1) je:   (2)
Partneři: PETR STUPKA | TŘEBOŇSKÝ KAPR | KOŘENÍ.CZ | POTRAVINY A ZDRAVÍ | STUDIO KULINÁŘ |
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2014 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]